Om föreningen

2016 var vi några personer som fick idén att skapa ett minnesmärke över dem som avrättades i Stockholms häxprocesser. Vi hade sett att kännedom om de fruktansvärda häxprocesserna saknades bland stadens invånare. Och varför hade häxprocessernas offer aldrig fått någon form av upprättelse, inte ens en minnessten med sina namn? Det var som om locket lagts tungt på de obehagliga händelserna. Nu är det dags att ändra på det!

Så blir du medlem eller stödmedlem

  • Årsavgiften är 150 kr, oavsett om du vill vara aktiv medlem eller stödmedlem

  • Swisha 150 kr till 123 378 8494. OBS! Skriv din mejladress i Swish-meddelandet

  • Om du inte har Swish, betala 150kr till bankgiro 539-9878

  • Skriv din mejladress i meddelandet, eller om det inte får plats: mejla oss och skriv att du betalat in avgiften

Det kan ta lite tid innan vi svarar på ditt medlemsskap, men du är inte bortglömd!

Varför en örtagård?

Efter många kreativa turer och byråkrati kom vi fram till att en örtagård vore det finaste minnesmärket - en levande plats, öppen för alla. Örtagårdens läkeväxter påminner om att många som bar kunskapen om läkekonst var bannlysta att utöva den.  Kloka gummor och gubbar var överrepresenterade bland dem som anklagdes och avrättades i häxprocesserna. Malin Matsdotter som minnesplatsen namngetts efter var jordemor (barnmorska) och drev en badstuga i kvarteren. I båda yrkena användes läkeväxter. Hon var också den enda som brändes levande på bål i de svenska häxprocesserna, eftersom hon vägrade erkänna att hon sysslat med trolldom.

Minnesplatsens örtagård delar med sig av historia och kunskap om häxprocesserna och om läkeväxter. Den bidrar till ekosystemet i staden, ger svalka och nektar åt pollinerare och fåglar. Av hänsyn till barn har vi inga giftiga växter i örtagården.

Ett demokratiskt minnesmärke

2023 startade vi Malin Matsdotters odlingsförening och lämnade in ett medborgarförslag till Södermalms stadsdelsnämnd. På en karta angav vi ett flertal lämpliga platser för örtagården. I dessa kvarter utspelade sig häxprocesserna och de flesta inblandade bodde här. En enig stadsdelsnämnd biföll vårt medborgarförslag. Att en stadsdelsnämnd är enig är tydligen är mycket ovanligt, så samstämmigheten är extra glädjande. Nämnden valde att placera örtagården på den lite bortglömda ytan intill Sandbacksparken. Här fanns en trasig vattenpost som lagades av stadsdelsförvaltningen för att vattna odlingen. Stort tack till förvaltningen som möjliggjort allt detta! 

Örtagården är alltid öppen, den kan nås med rullstol via Nytorgsgatan och den är gratis att besöka. På örtagårdens odlingslådor finns skyltar med texter om de olika växterna. Där finns även QR-koder till denna websida med mer information om växterna, häxprocesserna och dess offer. Här kan informationen översättas till andra språk och läsas upp med ljud. Föreningen håller även guidade stadsvandringar med tema häxprocesser och läkeväxter. På ett lättillgängligt sätt samlas och sprids så kunskapen till alla som är intresserade.

Vill du vara med?

Örtagården sköts av föreningens medlemmar som valt växterna och odlat dem. Odlingen är ekologisk och cyklisk. Vi samarbetar i en inkluderande, demokratisk och icke-hierarkisk gemenskap. Vem som helst är välkommen att bli medlem, antingen som stödmedlem eller som aktiv i föreningen. Att vara aktiv kan innebära administrativt arbete och/eller att sköta växterna. Föreningen håller även öppna ceremonier vid örtagården. Då uppmärksammar vi årstidernas växlingar, helgar platsen och hedrar de avrättades minne.

Vårt nästa mål är att namnet på örtagården skrivis in på Stockholms karta så att namnet blir permanent. Föreningens mål är också att upphäva häxprocessernas dödsdomar postumt. De dömda ska benådas av kyrka, kungahus och domstol. Det är säkerligen en lång och krånglig process, men det har skett i bl a USA, Storbritannien och Spanien. Om du är jurist och har lust att jobba med den frågan så hör av dig!

Jens Heimdahl, arkeobotaniker